Kippen in de tuin

Een tuin en kippen. Tis niet evident. Ik kan er van meespreken. In mijn tuin zitten de kippen los voor het grootste deel weliswaar want kippen kan je niet combineren met iedere plant. Eén van de betere kippen- en plantencombinaties is de chabo of chochins. Deze kippen hebben kortere pootjes en schrallen zo minder. Het nadeel is dan weer dat zij minder afval verwerken. 

Kippen zijn niet alleen fijn gezelschap in de tuin, ze tonen zich ook bijzonder nuttig. Ze eten onkruidzaden, allerlei insecten en doen zich te goed aan massa’s slakken. Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Ze zijn ook echte 

Kippen en moestuinieren lukt echter bijzonder moeilijk. Kippen lusten namelijk graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel en aardbeien. Je kunt je moestuin helemaal afsluiten voor de kippen, of alleen de bedjes met bladgroenten afzetten met draadgaas. 

Maar als ze iets niet lusten dan scharrelen ze vaak zoveel dat de wortels bloot komen te liggen en verdorren. Een oplossing hiervoor in mijn tuin is dat ik mijn takken verwerk en rond de wortels leg zodoende ze aldaar niet meer kunnen scharrelen.

Kippen als compostfabriekjes

Geverderde dieren, en met name kippen kunnen alle keukenafval en tafelrestjes verwerken. Wat ze niet lusten of opeten krabben ze wel onder. Dat trekt dan weer regenwormen aan en omdat kippen de wormen naar het leven staan, worden die op hun beurt bij een volgende scharre onvoorwaardelijk gerecycleerd. Kippen zijn op die manier efficiënte dieren die de kringloop snel en vlot weten te sluiten. Bovendien kunt u in de kippenren zowel weggevangen slakken kwijt als rupsen van koolwitjes, rozentwijgjes vol luizen, engerlingen die u bij het spitten aantreft en andere diertjes die een tuinier het leven zuur kunnen maken. De hennen zullen dat alles snel recycleren tot een krachtvoedsel van superkwaliteit: het scharrelei. En al zijn/haar rol is uitgespeeld, kunt u de kip opeten en sluit u de kringloop op uw beurt met de krachtdadige efficiëntie van een mens. Wat geldt voor de kippen, geldt ook voor eenden, parelhoenders en ganzen, al zijn dat niet altijd even propere beesten en heeft u er veel meer ruimte voor nodig. Daarom prijst men vooral de kip als ‘compostmeester’.

Een goede verzorging

Men moet wel op een aantal zaken letten. Geef uw kippen een onderkomen dat deze nuttige dieren waardig is. Geef keukenafval en tafelresten onmiddellijk en niet in al te grote hoeveelheden want anders verzuurt het snel,vooral in de zomer. Heeft u erg veel, dan kunt u het even in een afsluitbare pot in de koelkast bewaren en pas later in de ren gooien. Dat kan best ’s ochtends bij de kippen gestrooid worden. Spreid het een beetje uit zodat alle kippen, ook de laagste in de pikorde, ervan kunnen eten. Geef in één keer nooit meer dan uw kippen in een half uurtje op kunnen eten. Vooral wanneer er gekookte etensresten blijven liggen, wordt de kippenren een voederplek voor ratten. Na een tijdje weet u ook hoeveel kippen u nodig heeft om het keukenafval van uw gezin of een deel van het tuinafval te verwerken zodat het kippenrecyclagesysteem in evenwicht komt. Groenvoer kunt u steeds en in overvloed ter beschikking stellen: sla, jonge brandnetels, boerenkool, onkruiden en zo meer. Zelfs grasmaaisel kan met mate in de kippenren worden gegooid. Sommige kippenkwekers wijzenerop dat lang gemaaid gras een bal in de krop kan vormenmet de door als gevolg. In de praktijk blijkt dat met gewoon gazonmaaisel nogal mee te vallen. De kippen scheppen er meestal meer plezier in het gras onder te scharrelen dan dat ze ervan eten. In zekere zin zijn kippen en compostvat complementair. Het keukenafval dat het compostvat niet kan slikken, kan vaak wel naar de kippen. 

Kippen aanschaffen

Naast het verenpak, dat overigens enigszins moet glimmen, moet u bij de aanschaf van de scharrelkippen voor uw tuin op de ogen letten. Een kerngezonde hen heeft een vinnige blik en opvallend glanzende ogen. En omdat de hoenders in uw tuin zullen moeten scharrelen, hebben ze sterke poten nodig en klauwen met vooral rechte nagels. Ook op de bek moet u letten. Die moet sterk en spits zijn en de twee helften  moeten keurig op elkaar passen. 

Leestip: alles over kippen: https://www.kippenpagina.nl/chickenworld/

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb